Канелата - ароматна, позната и непозната за нас.

Канелата - ароматна, позната и непозната за нас.

Истините за нея, които трябва да знаем...
Канелата е една невероятна, ароматна подправка, която хората използват от векове. Овкусяват различни храни с нея, добавят я при изработка на пури, цигари и в козметичната промишленост, ползва се и като лекарство.

За нея се говори още в Библията. Вирее в тропическите гори на Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка. Вътрешната част на кората на няколкогодишни растения се обелва, оставя се да изсъхне и след това се навива на рулца. Ароматът е изключителен и леко сладникав. Когато преди време дойде новината за ограничаване на количеството използвана канела на килограм готов продукт всички любители бяха буквално потресени от тази новина. Но всъщност от какво беше продиктувано това решение.


Може би малко от Вас знаят, че оригиналната "истинска" канела е само една - тя  е т.н. Цейлонска канела
, а другата подправка е касия, която мирише доста по-силно, тъмнокафява е и е разпространена в Китай и Индонезия. Пръчиците на касията не са крехки като на цейлонската, а твърди и кухи. Цейлонските пръчици са светлокафяви на цвят, имат много деликатен мирис и на вид наподобяват пура. Имат съвсем фина структура. Важното и съществено различие между двете подправки е всъщност наличието на съставката КУМАРИН, заради която е наложена забраната. Това вещество се намира и в черешите, кайсиите, лавандулата и в по-големи количества разрежда кръвта. При постоянна употреба уврежда сърцето, бъбреците и нервната система. Затова е препоръчително да използвате цейлонската, истинската канела. Тя нормализира кръвното налягане, регулира нивата на кръвната захар при страдащите от диабет. В цейлонската канела следите от кумарин са незабележими, докато 1 ч.л. касия съдържа 5.8 до 12.1 мг кумарин, което е доста повече от безопасната препоръчителна доза.За съжаление в супермаркетите масово се продава по-евтината касия, без да е разяснено нейното вредно действие. Затова внимавайте когато купувате канела. Търсете оригиналната цейлонска която се изписва така: CINNAMONUM VERUM. Вярно е, че цената на оригиналната цейлонска канела е по-скъпа, но се замислете дали здравето Ви е по-важно от парите. Канелата има и силни антиоксидантни свойства. Затова винаги при възможност я използвайте при направата на някакъв десерт, към сутрешната закуска, към кафето или при направата на някакви овесени питки. Придава страхотен вкус на храните. Маслото от канела има силно изразени противогъбични свойства и повишава имунитета на организма. Има силно антибактериално действие, затова може да го използвате за промивки на устната кухина и при заболяване на венците. Силно облекчава предменструалните болки. Препоръчвам да приемате не повече от половин до 1 к.л. канела дневно. През зимата е много добре да се пият канелени чайове. А когато дойдат Коледните празници всеки дом ухае така прекрасно на канелени сладки! Използвайте задължително цейлонска канела! Не правете икономии за сметка на здравето си! Инвестирайте правилно само в него. Четете винаги, внимателно етикетите, особено на подправките...


Споделяв с Вас една чудесна рецепта с канела от последната ми книга „Наръчник за здравословен живот“

КАНЕЛЕНИ СЛАДКИ

/22 БРОЯ/

550 г брашно от лимец
120 мл кленов сироп или домашен мед
100 мл бадемово млякo (unsweetened)
3 с.л. (60 мл) зехтин или кокосово масло
1 ч.л. (5 г) канела
1 бакпулвер
слънчогледови семки за овалване
стевия на вкус и по желание
(може да използвате и 50-60 г захарна меласа)

Размесете добре продуктите и разточете кора, дебела около 5 мм. От нея оформете кръгчета и оваляйте всяко едно в слънчогледовите семки. Може да ги пробиете в средата и след печенето да ги нанижете като украса, ако желаете. Печете сладките, докато по краищата получат златист цвят. Сервирайте ги изстинали, за да се усети вкусът на канелата. Аз ги предпочитам с любимото ми капучино с бадемово мляко и стевия!


Новата ми книга може да поръчате ТУКБиляна Йотовска