Как да контролираме глада за сладки неща?

Как да контролираме глада за сладки неща?

Вярвам че всеки един от Вас, приятели се е сблъсквал с този проблем. Това е и въпросът, който най-често ми задавате в Instagram!
Постоянният глад за сладки и нездравословни храни. Той в много от случаите е неконтролируем и каквото и да правим мозъкът ни непрекъснато ни нашепва: искам шоколад, торта, бисквитки, вафли, понички, кроасани, сладолед! Всички тези усещания за такива вредни храни не са въображаеми. Те се зараждат в определени центрове на мозъка ни, "отговарящи" за емоциите, удоволствията и различни спомени. Когато в мозъкът ни има недостиг на хормона серотонин - хормона на щастието, се повишава гладът за сладки неща. Хората използват храните, съдържащи захари, мазнини и въглехидрати като успокоителни срещу различни видове стрес и тревожност. Но всичко това има краткотраен ефект. Това е важно да се знае и да се търсят други начини за преодоляване на всичко това.


Когато сте в състояние на стрес, организма Ви отделя хормона кортизол, който предизвиква непрекъснатата нужда да се ядат много сладки и мазни храни. Тогава вместо да посягате към храната направете друго - ангажирайте мозъка си с една чудесна разходка, приятно преживяване или просто се заемете със спорт. Така ще намалите нивата на инсулин и ще се отървете от нуждата да хапнете нещо сладко. Ако глада за сладко е най-силен следобед или пък сутрин преместете тренировките си в тези часове. Така ще си набавите "хормона на щастието " по естествен път.

Още за хормоните, четете ТУКСпете повече!

Липсата на сън намалява нивото на хормона лептин, който Ви казва, че сте заситени откъм храна. Заложете на здравословната размяна. Хапвайте като заместители здравословни и богати на хранителни елементи храни. Има толкова много! Сушени или пресни плодове, ядки, пълнозърнести закуски, мед, стевия или натурален кленов сироп. Сладките картофи и червеното цвекло са чудесни, за да обогатите трапезата си. Натурално какао и разбира се суперхрани!Моят заместитил на сладкото е:

- една фурма, 2-3 какаови зърна и 10г годжи бери. Винаги си нося тези натурални вкусотийки в млака кутийка с мен...Пийте много вода!

Повечето хора не приемат достатъчно и постоянно са дехидратирани, тялото им повишава кръвната захар и от там се засилва глада към сладките неща. Приемайте поне 2-3л. вода дневно.Приемайте достатъчно белтъчини и добри мазнини през деня.

Така ще стабилизирате нивата на кръвна захар в организма си и с течение на времето гладът за сладко ще отшуми.Като хранителна добавка бих Ви препоръчала ежедневно да приемате хром пиколинат. Той също ще спомогне за утоляване нуждата за сладко!

Ако спазвате тези няколко простички неща никога няма да се превърнете в СЛАДЪК НАРКОМАН, защото яденето на сладко е като наркотична зависимост.

Запомнете едно от мен:

- Яденето на сладки неща няма да Ви направи нито по-щастливи, нито по-здрави, нито по-успели, затова ги забравете! Вслушвайте се в гласа на тялото си! "ЛЕКУВАЙТЕ" тялото си с повече положителни емоции, пътешествия и споделени мигове с приятели!

Книгиге ми за здравословно хранене ще намерите ТУК:

Хранете се здравословно и бъдете здрави!

БИЛЯНА ЙОТОВСКА