Детоксикация на организма! Как да я направим по естествен начин?

Детоксикация на организма! Как да я направим по естествен начин?

Какво представлява всъщност детоксикацията? Много отдавна, ние хората замърсяваме околната среда, водата, въздуха и живеем в постоянен стрес и напрежение. Храним се с изкуствени хранителни съставки, приемаме пестициди и “отрови”, които тровят телата ни. Всичко това отслабва имунната ни система, прави ни податливи на редица сериозни заболявания, разболява тялото и ума ни... Ето високата цена, която плащаме за безотговорното си отношение към природата, за безотговорния си начин на живот.

Всъщност детоксикацията е процес при който всички ние правим промени в живота си, за да изчистим тялото си от всички вредни токсини.

Тези промени включват изцяло нов, целесъобразен начин на хранене, спорт, физически упражнения, прием на голямо количество вода, така, че да оптимизираме всички процеси в организма си.

Кога разбираме, че имаме нужда от това? Когато боледуваме често, изпитваме постоянно умора, тежест, когато имаме главоболие, натрупваме излишни килограми, изпитваме неконтролируем глад към фаст и джънк фуд храни, често имаме промени в настроенията от апатия до превъзбуда. И започваме да търсим "вълшебни" хапчета, пластири и какво ли не още. Отдаваме се на детоксикиращи диети с които измъчваме излишно тялото си. А всъщност всичко е много по-лесно. Просто в ежедневното си меню трябва да включите храни, които имат детоксикиращ ефект и да изключите всички останали. Така ще помогнете на черния си дроб да изхвърли вредните "отпадъци" от тялото Ви.

Какви храни е добре да консумираме?


Чесън - бих казала, че той е на първо място! Действа като естествен антибиотик.

Леща - нейните растителни влакна прочистват стомаха и червата от натрупани токсини и шлаки.

Грейпфрут
- той е богат на вит. С и понижаващ холестерола, съдържа веществото сенефрин!

Червено цвекло
- работи като пречиствателна станция за черния дроб.

Къдравото зеле
- съдържа сулфорафан и се бори срещу вредните бактерии, токсини и ракови клетки.

Всички зеленолистни зеленчуци
- глухарче, рукола, спанак и броколи. Те премахват действието на пестицидите и тежките метали.

Лимон - стимулира работата на черния дроб и повишава имунитета.

Авокадо, ябълки и орехи
- съдържат аргинин и пектин. Прочистват черния дроб и стимулират доброто храносмилане.

Джинджифил - укрепва имунитета!

Куркума
- подпомага действието на ензимите за отстраняване на канцерогенните токсини.

Боровинки - имат силни антивирусни свойства.

Зелен чай - помага при затлъстяване и наднормени килограми.

Моркови - едни от най-силните детоксикиращи зеленчуци. Богати на вит.А и бета-каротин. Подпомагат сърдечната дейност и подсилват имунната система.

Пълнозърнести храни
/всички пълнозърнести видове хляб, овесено брашно, кафяв ориз/ - всички те абсорбират и след това отстраняват токсините натрупани в стените на червата. Подобряват функционирането на храносмилателната система. Кафявия ориз съдържа фосфор, който премахва токсините, задържани в тялото ни.

ВОДА!
Тя буквално “измива” всички вредни вещества в организма. Хубаво е да се пие сутрин, преди хранене по чаша топла вода. Пийте много вода през деня!

Избягвайте изцяло колбасите, готови местни продукти, захари, алкохол и кофеин, прясното мляко и млечните продукти, шоколади, чипсове и всякакви подобни храни. Всичко е много просто - нарича се балансирано хранене! Като добавите и спорт, ежедневни разходки на чист въздух... и ето я "вълшебната" формула. Простичките неща са винаги стократно по-полезни и лесни за постигане! Не се отказвайте! Тялото е храма на нашата душа и трябва да го съхраним за целия ни живот! Бъдете здрави и усмихнати!

Биляна Йотовска