Морската вода - какво знаем за лечебните ѝ свойства

Морската вода - какво знаем за лечебните ѝ свойства

Морската почивка е така дългоочаквана за цялото семейство през лятото! Това са безценни дни на релакс с които се зареждаме с енергия за цяла година напред. Това не е само заради бягството от забързаното ежедневие, но и заради лечебните сили на морската вода. Морелечението или т.н. "таласотерапия" са познати на хората от векове. За първи път я споменава Хипократ.



  • Морската вода съдържа много важни за човека минерални соли, витамини и микроелементи. Честото къпане по време на почивка подобрява обмяната на веществата.

  • Морската вода има силни антисептични свойства, влияе изключително добре при проблемна кожа и различни видове рани.

  • Самият звук на вълните понижава стреса и натрупаното напрежение. Магнезият, бромът и литият в морската вода, особено сутрин влияят отлично върху нервната система и подобряват съня.

  • Йодът в морската вода активира мозъка, затова е хубаво да се разхождате рано сутрин по морския бряг, вдишвайки полезните изпарения от морето. Морската вода лекува сърдечно-съдови заболявания, ревматизъм, артрит, гинекологични заболявания и хронични настинки.



Хубаво е да се къпете в морето не повече от 15-тина минути по няколко пъти на ден и то при подходяща температура. Редувайте слънчевите с водните бани, но не забравяйте излизайки от морето да попиете добре водата, защото в противен случай всяка капчица се превръща в коварна лупичка, която може да предизвика слънчеви изгаряния по тялото. Най-добре останете на сянка, докато водата изсъхне върху кожата Ви.



Чистата морска вода е прекрасно средство за почистване на кожата, пилинг и водни масажи. Тя е природен дар на който всички ние можем да се радваме при всяка удобна възможност. Природен дар, който трябва да съхраним за поколения напред. Да пазим нашето Черно море за нашите деца, да го пазим чисто! Една прекрасна морска почивка е най-добрият подарък, който може да подарим на семейството си, за да бъдем здрави и позитивно заредени чак до следващото лято!



Биляна Йотовска