Как да се предпазим от вредното влияние на слънчевите лъчи

Как да се предпазим от вредното влияние на слънчевите лъчи

Слънчевите лъчи са дългочакани през зимата и жизнено важни за всички организми, но когато дойде очакваното лято трябва да внимаваме много, защото те могат да бъдат и изключително опасни за нашето здраве. Какво трябва да знаем за тях и как лесно можем да се предпазим от вредното им влияние?


На първо място слънчевите лъчи могат да предизвикат изгаряния по кожата, както и алергични прояви. Това важи най-вече за светлите и синеоки хора! Бъдете внимателни! Неправилното и продължително излагане на слънце може да доведе до стареене на кожата, образуване на пигментни петна и дори ракови образувания. Така, че дойде ли лято непременно слагайте слънчеви шапки и слънцезащитни очила! В моментите, когато слънчевото греене е най-силно не се излагайте на слънце и особено много пазете децата. Не отивайте на море, само, за да се "пържите" буквално на слънце по цял ден...Това може да е пагубно за кожата, очите и нервната Ви система. Съчетавайте нещата умерено и ползвайте защитни средства! Аз лично обожавам часовете прекарани на плажа, но никога не пека лицето си и въпреки, че не “изгарям” съм много внимателна...


Аз винаги си нося в чантата от моите любими натурални масла... С тях мога винаги да се намажа без да рискувам, че ще сгреша или ще си предизвикам някоя кожна алергия.

Кокосовото масло има защитен фактор 8 и същевременно подхранва кожата ми, като я хидратира цялостно. То е моят фаворит!
Бадемовото масло се използва за подхранване на косата и ноктите, но защитава и кожата от слънчеви изгаряния. Има защитен фактор 6 и съдържа много витамин Е.
Също така е идеално за сваляне на грим, отваря порите и напълно отстранява грима.За страхотен златист загар може да използвате качествен зехтин и масло от морковено семе.
С морковеното масло внимавайте и го разреждайте, за да не станете оранжеви! То е богато на бета керотин, витамини А, С, Е и D. Допринася за задържане на влагата в кожата и защитава сухата кожа от студа и вятъра. Има възстановяващии хидратиращи своиства.


Маслото от малинови семена има защитен фактор 38-40 и е много подходящ за деца, но се намира доста трудно.

Какаовото масло има чудесни овлажняващи свойства и няма да сбъркате, ако го ползвате по-често.
Редица проучвания са установили, че втриването на какаово масло в кожата допринася за създаването на копринена мекота, намалява нивата на стрес и може да повиши имунната система. То обаче няма защитен фактор, затова го комбинирайте с подходяща козметика с поне минимален UV фактор.


Всички тези масла освен, че са изключително полезни и съдържат Омега-3, Омега-6 и вит. А и Е са един алтернативен начин да се предпазите от вредния спектър на всички UV лъчи. Освен това са доста по-евтини от скъпите слънцезащитни средства. Освен това са и антиоксиданти за кожата! Така, че слагайте ги в чантата си и през лятото не се разделяйте с тях! Супер полезни и безвредни!


Биляна Йотовска