Супер мама? Да - възможно е!

Супер мама? Да - възможно е!

Няколко съвета как да съчетаваме майчинството, задълженията в дома, професионалните ангажименти и времето за себе си...
Започвам да пиша по тази тема леко провокирана от това, че много жени са ми задавали този въпрос и едновременно с това, чувайки твърдения от други, че дори денонощието да е 28 часа пак няма да им стигне за нищо.Откакто се помня винаги денят ми е бил запълнен на макс с ангажименти и въпреки всичко съм се справяла. Всичко е въпрос на организация! Може да звучи клиширано, но е така. Още когато се роди дъщеричката ни Никол бях наясно, че трябва да направим така, че не детето да диктува режима ни на живот, а ние неговия. В това отношение винаги много ми е помагал Митко. Изцяло от родителите зависи да изработят правилна схема със спането, будуването и заниманията на детето на по-късен етап. Това става с изключително постоянство, защото детето трябва да спи 2 пъти дневно до около годинка и най-добре без да се буди нощно време. Така Вие ще имате време през деня да свършите и друга домакинска работа, да си починете малко и дори да спортувате. Нощният сън пък е незаменим не само за детето, но и за Вас. Много често съм слушала как майки се оплакват от това, че не се наспиват достатъчно през нощта или за това, че детето им спи заедно с тях. Изключително погрешен похват е да учите детето Ви да спи в едно легло с Вас! Децата не разбират добре това, а Вие само им създавате лош навик от който после не можете да се отървете дълги години.Ние научихме нашата дъщеря Никол да спи сама в стаята си още от ранна възраст - около 2 годинки и смятам, че децата спят много по-добре, когато са сами и спокойни. Към момента Никол е изключително самостоятелно дете. Отглеждането на детето до 3-4 годинки е много важен период от развитието им, затова максимално бъдете с тях. Учете ги да бъдат контактни, не егоистични и затворени деца. При всяка възможност ги извеждайте между техни връстници за игри и забавления. Аз водех постоянно Никол на стадиона, докато тичах и тренирах през деня. Тя дори проходи там! Чистият въздух и игрите са за предпочитане пред затворения дом в който детето само ще разхвърля, а Вие ще мърморите, че сте уморена и отекчена от всичко.
Когато захранвате детето с обща храна, организирайте времето си така, че за половин час да му приготвите необходимите неща за хапване. Повярвайте ми, не е необходимо повече време. Ако пък не сте много добри в това има достатъчно детски кухни, които ще Ви помогнат. Поне веднаж седмично си организирайте графика, така, че съпругът Ви или баба да гледат детето за час-два, за да отидете на козметик и да се погрижите за добрия си външен вид.Запомнете едно, майчинството не е извинителна причина да изглеждате занемарена и зле поддържана. Не е причина да не спортувате! Аз и до сега редовно ставам рано сутрин и тичам по 45 минути или спортувам в къщи или залата. Има много упражнения, които са съвсем лесни и достъпни за изпълнение от всяка жена. Не се извинявайте с това, че Ви се спи! Няма да се наспите с 1 час повече или по-малко!
Когато детето тръгне на детска градина и училище Вие спокойно може да изпълнявате всички професионални и други задължения през деня без да изпитвате угризения, за това, че сте оставили детето си в място където ще се забавлява със свои връстници и ще се учи на куп полезни неща. Тогава можете спокойно да отделяте време за фитнес и спорт, домакинство и други хоби-занимания.
Научете и таткото да помага, за да може ежедневието на цялото семейство да се облекчи максимално. Отделете 1 ден в седмицата само за себе си, срещи с приятели и др., и не се чувствайте виновна за това. Напротив - така ще се зареждате с позитивизъм за дни напред. Същевременно изисквайте от децата си да помагат в подреждането на дома и да вършат прости домакински задължения. Така ще ги научите да уважават Вас и да оценяват колко е важна домакинската работа на мама.Режимът дори с порастването на детето си остава на дневен ред. Когато то си ляга навреме, Вие ще имате повече време да обърнете внимание на съпруга си и да си създадете повече романтични мигове заедно. Така искрата на Вашите отношения ще се задържи жива, а семейството ще бъде сплотено! Винаги съм казвала, че една къща може да бъде наречена дом, когато в нея живее любовта!

И не на последно място! Не се отказвайте от мечтите си! Следвайте ги...Аз написах 3 книги, състезавах се успешно, спечелих заслужени титли в спорта, създадох свой собствен бранд и не спрях да работя успешно с приятелката си Невена в нашето създадено преди доста години денс-пърформанс шоу The Secret Garden. Всичко това ме предизвиква да работя още повече и още по-упорито. В същото време се старая да изглеждам винаги добре и да бъда добра майка.

Няма готови рецепти за успешно родителство! Как сте се справили? Вижте децата си, те ще Ви покажат Вашите грешки и успехи!

Биляна Йотовска

Добави коментар