Незаменимите съвети на Арнолд Шварценегер за спорта и живота

Незаменимите съвети на Арнолд Шварценегер за спорта и живота

Днес, на 71 години, името на Арнолд е легенда... Животът му е истинската история за това как едно обикновено момче от малкото градче Тал в Австрия надмогна човешките възможности и превърна името си в САЩ и целия свят в олицетворение на това какви могат да бъдат човешките възможности, когато силно желаеш нещо! Със сигурност няма човек, който да не е чувал за него първо като културист, актьор, губернатор и политик, а също и режисьор. Накратко той е човек, който успява блестящо с всичко, с което се захване. Носител е на 7 титли от престижния турнир "Мистър Олимпия". Може би ще Ви бъде интересно да научите какви са тайните му за успех, не само във фитнеса, но и в живота.


"За да се сдобиете с маса, първо трябва да се сдобиете със сила".

Така пише в неговата книга "ПЪЛНА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА СЪВРЕМЕННИЯ БОДИБИЛДИНГ"- 800 страници изпълнени с безценни съвети.
"Начинаещите и средно напреднали културисти не трябва да се фокусират толкова върху усъвършенстването, колкото върху мускулния растеж". Тук Арнолд иска да покаже, че е нужно да бъдем фокусирани върху комплексните упражнения, които изискват добра координация на всички мускулни групи. Въпреки, че много движения са трудни за овладяване, те дават допълнителни ползи и ще Ви позволят да тренирате с по-големи тежести, което пък е предпоставка за натрупване на сила и обем.


"Използвайте големи тежести и правете малко повторения".
За Арнолд правилният избор на тежести винаги е бил важен, толкова, колкото избора на правилни упражнения.
"Не се задоволявайте само с рутинна тренировка". Когато правите едни и същи упражнения за дълъг период от време, без да правите промени, с течение на времето ползата от тях намалява. Така, че не се пускайте по течението, само, защото вече Ви е станало по-лесно. Така ще се озовете в тренировъчна рутина.
"Пазете се от прекомерно натоварване". "Ще има дни, в които някоя част от тялото Ви ще изостава, защото сте я тренирали твърде много и сте я претоварили. Тренирали сте толкова често и интензивно, че мускулите Ви не са имали време да се възстановят и да растат". Винаги, когато Ви се случи нещо подобно си спомнете неговите думи."Нека всяка Ваша слабост стане Ваш приоритет".

Когато имате добре обработени и големи гръдни мускули, а в същия момент краката и прасците изостават трябва да си съставите правилен план на действие. Тъй като Арнолд има дълги крака, прасците и бедрата в началото на неговата кариера са били слабо място, затова той работи 2 пъти повече за тях. Включва допълнителни упражнения за по-добри резултати и не се придържа към определени стандартни планове. И нещо много важно - Арнолд препоръчва трениране на коремните мускули индиректно. Тежките многоставни упражнения играят важна роля както за силата, така и за естетиката на коремната мускулатура."Силата не идва от победите. Трудностите в живота ти, развиват твоята сила. Когато минаваш през трудности и въпреки всичко не се отказваш, ето това е сила".

"Понякога това, пред което сме изправени изглежда непреодолимо. Но научих нещо от всички тези години на тренировки и противопоставяне. Научих и нещо от всички тези серии и повторения - когато си мислех, че не мога да вдигна и грам повече. Това, което научих е, че винаги си по-силен отколкото можеш дори да си представиш." Всички съвети на Арнолд едва ли бих магла да изброя, защото ще трябва да препиша буквално цялата му книга, но мисля, че една мисъл го описва изцяло: "Поставете си цели и ги следвайте. Тренировките са наистина тежки, но трябва да вярвате в себе си, да имате яснота какво искате да постигнете. Всичко останало е работа и пак работа." Арнолд не случайно остава най-великият културист в света. Това е така, защото той никога не се е страхувал да експериментира и да търси нови алтернативни методи за трениране. А за всички останали хора, които не тренират активно, но истински му се възхищават ще напиша няколко негови мисли, които го характеризират достатъчно силно...
"Какъв е смисълът да си на този свят, ако ще бъдеш като всички?"
"Спрете да хленчите."
"Не мислете на дребно, целете се към звездите."
"Парите не могат да те направят щастлив. Сега имам  50 милиона, а бях също толкова щастлив и когато имах 48."
"Не можеш да изкачиш стълбата на успеха с ръце в джобовете!"Освен, че казва нещата такива каквито са, Арнолд ги постига на 100%. Бъдете и Вие като него...
Биляна Йотовска