Консумация на храни, богати на протеини!

Консумация на храни, богати на протеини!

Консумация на храни, богати на протеини - ползи за организма и здравословен начин на отслабване!
Белтъчините или т.н. протеини са едни от най-важните части от клетъчните структори на всички живи организми. С приемането им тялото расте, обновява се и се развива правилно. Ето, защо приемането им е изключително важно за правилното функциониране на човешкия организъм - тоест, за да си набавя аминокиселини, трябва да преработва протеините, които са изградени от аминокиселини. Следва един логичен въпрос: Защо приемането на протеини може да помогне на организма ни да отслабне?Метаболизма се ускорява, когато приемаме повече протеини. От друга страна пък се намалява апетита, което влияе положително върху хормоните за ситост-грелин. Дори в най-проблемните зони на тялото, протеинът спомага за загуба на мазнини. При прием на протеин в човешкото тяло настъпват  т.н. "термични ефекти на храната"- 20 до 30%. За сравнение мазнините имат едва 3%, а въглехидратите 5-10%. Затова, когато изготвям хр.програми винаги се стремя процентното съотношение на калории от белтъчини да е по-голямо, тъй като имат най-висок термичен ефект. При повишения прием на протеин метаболизма се ускорява дотолкова, че тялото Ви изгаря голямо количество калории в едно денонощие, дори когато почивате. Избягвайте приемането на каквито и да е захари, защото това пречи за освобождаването на хормона на растежа, който е пряко свързан с изгарянето на мазнини, отслабването и подмладяването. Протеина рязко намалява апетита и кара организма Ви да консумирате и по-малко калории, едновременно.

Моя статия за захарите, прочетете ТУК

Препоръчвам на всички да не броят точно калориите или размера на порциите с които се храните до вманячаване, защото с приема на протеини автоматично ще намалите калориите в отделните хранения за деня. Теглото ни се регулира от мозъка в една определена област - ХИПОТАЛАМУС. И хормоните от своя страна изпращат най-важните сигнали. Високия прием на протеин повишава нивата на хормоните, които подтискат апетита, а от друга страна хормона ГРЕЛИН се редуцира. При неговите ниски граници не чувствате глад и регулирате апетита си.Един съвет от мен - Ако целта на храненето Ви е отслабване, то приемайте и много зеленчуци в храненията си, както и много вода.

Те са изключително важни! Краставици, чушки, броколи, тиквички, спанак, зелени салати, лук, чесън. Това са храните при едно високопротеиново хранене, които не бива да липсват от блюдата Ви. Като добавите яйца, риба, пуешки гърди, тофу, варива, супер храни и ядки - ще получите едно страхотно меню с което неусетно ще свалите досадните килограми и ще се чувствате прекрасно... Разбира се не изключвайте напълно и въглехидратите! Приемани в умерени количества и в определени дни - те също заемат част от Вашето меню. Същото важи и за мазнинете. Аз лично се храня високо протеинно и не пестя мазнините. Въглехидратите в моето меню са силно ограничени, но не са изключени. Категорично съм против всякакви крайности!
За мен най-правилният и здравословен режим на хранене е именно балансираният!

Биляна Йотовска

Добави коментар