Глутен и как да се справим с непоносимостта към него

Глутен и как да се справим с непоносимостта към него

Накратко казано, глутенът е белтъчна смес, която се съдържа във всички храни, които се произвеждат от жито и житни култури. Това е вещество, което придава еластичност на различните теста при втасването им. Това е най-трудносмилаемия протеин. Не случайно името му идва от латински и означава лепило. Ето защо изключително много хора по света страдат от "целиакия" (цьолиакия) или така наречената глутенова непоносимост. Това е изключително опасно заболяване при което консумацията на храни с глутен предизвиква атрофия на тънките черва.


Глутеновата непоносимост всъщност е една от най-често срещаните алергии. Тя може да се провокира в най-ранна възраст при прием на храни, съдържащи глутен. Затова много внимавайте как и с какво храните децата си от малки. Избягвайте прекалената консумация на тестени храни от зърна на пшеница, овес, ръж или ечемик. Симптоми на глутенова непоносимост могат да се развият до няколко часа след прием на храна. Като реакция,  имунната система изработва антитела, които предизвикват възпалителни процеси в организма ни. Тогава имунната система напада собствените си клетки. Изключително опасно състояние! Глутеновата непоносимост нарушава доразграждането на хранителните вещества и усвояването на въглехидратите, белтъчините и витамините в храната. Така, че страдащите от ЦЕЛИАКИЯ всъщност страдат от недохранване и анемия, независимо, че често са с наднормено тегло или привидно изглеждат здрави. Симптомите за които трябва да внимавате много при децата са: чести диарии, подуто коремче, отоци, раздразнителност или изоставане в развитието като цяло.


При възрастните непоносимостта се изразява предимно в: тревожност и депресии, чести прояви на херпеси и афти, отслабване на имунната система като цяло, постоянна умора, хормонален дисбаланс, репродуктивни проблеми при жените и нисък тестостерон при мъжете, дерматити, анемии. От тук идва и логичния въпрос как да разберем дали имаме глутенова непоносимост? На първо място- кръвни изследвания. След това, ако се открият характерни антитела се прави биопсия на тънките черва при която да се разбере дали има атрофия на влакънцата им. Ако резултатите са положителни следва изготвяне на задължителна ГЛУТЕНОВА ДИЕТА, която не е нищо друго освен здравословно хранене при което трябва да избягвате пшеницата и зърнените храни, като изберете техни заместители.


  • Започнете да се храните САМО С ПРЕСНИ ХРАНИ като: плодове и зеленчуци, семена и ядки, прясно месо-по възможност домашно, яйца и риба.
  • Зърнени храни, които може да ползвате са: амарант, елда, арарут, лен, соргу, соя и киноа, боб, леща, грах, нахут, ориз, лимец.
  • Обогатете храната си с картофи, тофу, кестени. Използвайте всички билки и подправки.

АЗ ЛИЧНО ВИНАГИ СЪМ ИЗБЯГВАЛА ГЛУТЕНА, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМАМ НЕПОНОСИМОСТ КЪМ НЕГО.


Е, какво ще кажете? Храната Ви ще бъде чудна, полезна и много вкусна!
Не забравяйте да гледате внимателно етикетите в супермаркетите когато купувате храни! Ако нямате достатъчно фантазия да си приготвяте храни ползвайте специализирани книги с готварски рецепти.

Знам, че за много майки е проблем изготвянето на храни за децата им, които имат глутенова непоносимост, затова ще споделя чрез няколко въпроса опита на моя приятелка и как се справя тя с този проблем.
Тя е Велислава Каймаканова Ножарова и повечето от Вас я познават като един от най-добрите ни фотографи. Също така Вили е изключително талантлива дизайнерка - тя изработва уникални ръчно правени бижута и аксесоари, декорира предмети, мебели, дори коли! От скоро новото и амплоа е - интериорен дизайн. Вижте сайта на Вили ТУК

Но да се придържам към темата...

Здравей Вили, радвам се, че ще вземеш участие в блога ми и то по тази тъй важна тема, а именно глутеновата непоносимост!Кога за първи път забеляза у детето си обезпокоителни прояви на алергия и непоносимост към глутена?
Първоначално не се виждат признаци на глутенова непоносимост и е много трудно те да бъдат установени. Когато детето има тежка форма на непоносимост към глутен - ЦЕЛИАКИЯ, тогава се появява диария, повръщане и куп други неразположения! Слава богу при нас не е тежката форма! Истината е, че Глутенът е причинител на 55 доказани болести! У нас докторите не са запознати и незнаят как да реагират в подобни случай. Непоносимост към глутен е последното нещо, което се търси, ако детето не чувства добре. Луташ се от доктор на доктор и никой нищо не открива и нищо не ти казва! Страшно е! Симптомите са сходни с тези на много други болести. Псориазиса също може да е причинен от глутенова непоносимост. При Вилерже се появи хипогликимия. Съвсем случайно един доктор реши да направим изследвания и биопсия на червата. Така открихме, че малката има тази непоносимост.


Снимка на малката красавица Вилерже

Какво предпиехте след установяване на проблема?
Спомням си, че тогава зададох въпрос - “това с лекарства ли се лекува”? Не бях запозната, нищо не знаех за глутена. Но това бързо се промени. Единственото лечение е спиране на глутена! В същия ден бях категорична - минахме на безглутенов режим на хранене. Най-абсурдното е, че заради хипогликимията една от най-добрите детски ендокриноложки ми беше препоръчала детето да яде на всеки 3 часа въглехидрат или по нещо сладко. Спазвайки тези препоръки нещата се влошиха разбира се. Тогава се запознах с една млада докторка - Райна Стоянова. Тя  направи връзката между глутена и хипогликимията. Доктор Споянова много ми помогна.

Как се справяш с избора на храна и съставяне на менюто на Вилерже?
Вече толкова много съм свикнала, че изобщо не ме затруднява! Искам да кажа на всички, че да се храниш безглутеново не е мода! Категорична съм.
Започнах да чета по темата. Намерих фейсбук група. И от там се информирах много, хората споделяха опита си.

Как успяваш да създадеш у нея навици за правилно, подходящо и здравословно хранене? Ти имаш и малко бебе, не е ли трудно?

Вилерже е много послушно, разбрано и възпитано дете... И към момента тя не консумира глутен и не мисля това да се променя. Когато прочетеш и разбереш какво причинява глутена на детския организъм, съм сигурна, че и ти не би го давала на детето си. И бебето не консумира храни с глутен. Много внимавам с какво го храня.

Има ли учебни институции- детски градини и училища, които да се съобразяват с проблема на деца като твоето?
Да, има детски кухни, които са безглутенови и без млечни. Предлагат специално меню. Когато човек има желание, то намира начин. Храната на Вилерже я приготвям аз и всеки ден тя има вкусно и здравословно меню за училище. В нашето училище са забранени пакетирани храни, десертчета и други подобни, така че нямаме проблеми с това.

Тук може да гледате участието Велислава Каймаканова - Ножарова в Черешката на тортата
За мен лично този епизод беше изключително интересен! Адмирации към Вили!И накрая бих искала да Ви дам един съвет. Когато изключите от менюто си храните, които съдържат глутен изхвърлете и всички сладки храни, газирани напитки, колбаси и алкохол. Хранете се само с храните  за които говорихме по-горе. Дайте време на тялото си, да се изчисти от всичко вредно с което сте го тъпкали години наред и след време ще усетите подобрение, защото то неминуемо ще настъпи....

Моята статия за "Захарите, техните производни и подсладителите" може да прочетете ТУК

Моят микс от Супер храни, който не съдържа глутен може да видите ТУК


Биляна Йотовска