Агресията при децата и тийнейджърите – как да я избегнем?

Агресията при децата и тийнейджърите – как да я избегнем?

Всекидневно ставаме свидетели на необясними прояви на агресия при децата и младежите. Този брой се увеличава все по-обезпокояващо. И след всеки един случай си задаваме въпроса: защо и как се стигна до това, какви са причините и дали това е душевността на децата, какво е провокирало това поведение?

Както и до сега, твърдя, че всичко започва в семейството и дома, в който растат децата. Примерът на родителите, спокойната семейна среда, възпитанието от малки към отговорности, уважение и задължения стоят в основата на бъдещото поведение на децата.


Не може и не трябва да чакаме всичко от училището и учителите. Когато детето расте в спокойно и хармонично семейство, без излишно напрежение, когато от малко не бива поощрявано към завист и озлобление, защото не може да има по една или друга причина толкова, колкото друго дете, то самото ще се опитва да бъде по-добра версия на себе си.


Детето от малко трябва да знае, че в обществото има правила и закони, които трябва да се спазват. Ясно трябва да му се обясни, че безнаказаност няма! Детето трябва да разбере, че най-голямото богатство у хората са човешкия живот и здраве. Затова, че те са несъпоставими с нищо друго и никой няма право да отнема живот. Без изключение. Или пък да наранява друг човек. Говорете често с децата си по тези теми, но не като родител и дете, а като приятели. Обсъждайте всичко което вълнува децата Ви и им давайте съвети, които в никакъв случай не бива да бъдат наставления. Всички знаем, че наставленията не се харесват и не се изпълняват.


Бъдете приятели с децата си! Говорете с тях. Уважавайте мнението им, но и ги учете, че и те трябва да уважават Вашето мнение.


С личния си пример ги мотивирайте да се занимават със спорт или нещо друго, което на тях им харесва, защото нищо друго освен спорта не възпитава толкова добре детската психика и създаването на мотивация. Когато Никол брше на 3 годинки я записах на художествена гимнастика. В последствие тя сама се насочи към тениса и сега тренира 2 пъти седмично тенис с голямо удоволствие. Когато имам възможност я водя на кънки, защото много ѝ харесва! Тренира и с мен във фитнес залата. Щастлива съм, че обича спорта и е активно дете! Ако децата Ви нямат наклонности и интереси към спорт – създайте им ги Вие. Създайте у децата си чувство на добронамереност и уважение към околните. Знаем, че повечето родители са много ангажирани, но това не е повод да неглижирате отношението към децата, защото именно този провал на родителската страна рефлектира най-силно върху децата и тяхната психика. Колкото повече време прекарвате с децата си, толкова повече инвестирате в тях. Дори семейните вечери в които обсъждате различни проблеми е по-добър вариант, отколкото просто да им позволите да гледат поредното детско филмче по телевизията. Нека това не звучи като поучителна лекция, защото и аз като родител може би имам пропуски в отношенията си с моето дете... Никой от нас не е перфектен.


Нека като родители си задаваме непрекъснато въпроси свързани с децата ни и да се опитваме да си отговорим по правилния начин. Най-важен е личният пример, затова бъдете такъв непрекъснато за децата си. По пътя на възпитанието има много завои, нека всеки от нас избере най-правилния, защото децата са наше отражение и възможност да създадем по-добра от нашата версия!

Те са нашето бъдеще!


Биляна Йотовска