Вдъхновяващи истории за силата на човешкият дух

Вдъхновяващи истории за силата на човешкият дух

Днес искам да Ви разкажа няколко истории за невероятни млади хора, които са пример за това, че буквално пред тях не съществуват никакви прегради. Историите им засядат в гърлото и докато ги прочетете стоят там свити на топка сълзи, които накрая се превръщат в най-силно възхищение и поклон пред силата на човешкия им дух.


Зион Кларк


Зион Кларк – роден със синдром на каудалната регресия при който гръбнака и тялото спират да се развиват от кръста надолу.
Така съвсем накратко говори за себе си едно усмихнато момче. Майка му, навярно наркоманка го изоставя за осиновяване и той преживява до 16-стата си годишнина по приемни домове, без да знае какво е обич. После се появява неговата истинска майка – Кимбърли Кларк, казвам истинска, защото биологичното майчинство понякога не означава нищо пред истинската обич! Момчето попада в задружно и сплотено семейство, което вярва в силите и духа му и от тук насетне започва за него възход. Учи в колеж, става най-добрият борец, свири и на барабани. Тази година влиза в Гинес рекордите като човека пробягал на ръце 20 м за 4,28 сек. Феноменално, нали?! Написва междувременно и книгата „Роден да побеждава”. За всичко това самият Зион говори с пределна яснота: „Раждането ми без крака не ми пречи да правя това, което искам”. Всеки ден на нашата планета на всеки 25000 деца се ражда по едно, като Зион Кларк.


Ник Сантонастасо


Подобен е случаят с Ник Сантонастасо, роден със Синдрома на Ханхард, при който тялото спира да се развива, липсват краката изцяло, при него липсва и едната ръка, а другата е недобре развита. Въпреки това, Ник вдъхновява огромен брой хора по света, защото е известен фитнес модел, бодибилдър, мотивационен лектор и щастливо влюбен младеж. С приятелката си Кам Пелегрин твърдят, че „ не разчитат на никой за изграждането на собственото си щастие”.

Ще спомена само още няколко млади хора с подобни съдби.

Виктория Буено – 16 годишната балерина без ръце, която изуми света с танца си. Това, което хората обикновено правят с ръцете си тя прави с краката си – рисува, гримира се, пазарува, грижи се за домакинството си, защото живее сама. От 5 годишна се увлича по балета и той става нейната реализирана мечта, защото тя не се отказва от мечтите си. В социалните мрежи има над 150 000 последователи. „Ние сме много по-големи от своите увреждания”, казва Виктория и го доказва всеки ден.


Виктория Буено


Родената без ръце , мексиканка Ана Габриела Молина е понастоящем манекенка, студентка по психология и е твърдо решена да грабне титлата „Мис Мексико” през следващата година. „Ще се изправя пред предизвикателствата като всички останали и ще ги преживея, защото се чувствам като всеки нормален човек”.


Ана Габриела МолинаПоследната история която искам да Ви разкажа, е тази на невероятната Джен Брикър – родена без крака. Шокирани след раждането ѝ родителите ѝ я изоставят. Следва един тъжен, самотен живот докато не я осиновяват. В новия си дом не съществува думичката „не мога”. С тяхна помощ  Джен изгражда психиката си и своят забележителен живот. Още от дете започва да се занимава с гимнастика и нейният идол е гимнастичката Доминик Мокеану. Джен Брикър и Доминик Мокеану се оказват с едни и същи румънски корени и си приличат много. Един ден майката на Джен гледа интервю с прочутата румънска гимнастичка, гледайки по телевизията родителите ѝ, които ѝ се виждат познати. Започва да събира спомените си от осиновяването на Джен и документите. Проучва всичко подробно и се оказва, че Джен – момичето без крака и Доминик – олимпийската шампионка по гимнастика са биологични сестри. Двете се срещат и досега поддържат силна връзка. Междувременно Джен Брикър, започва още по-активно да се занимава с акробатична-въздушна гимнастика и Бритни Спиърс я кани да участва в световното ѝ турне. За себе си Джен казва: „Инвалидните колички не са окови. Когато тренираш тялото си може да направиш всичко, което искаш. Не търси извинения”.


Джен Брикър


Без извинения е написал на гърба си Зион Кларк. И живота на тези млади хора наистина е достоен и смислен, защото те са го направили такъв. Какво да кажем ние здравите, които си имаме всичко! Богатството е в нас, но доколко осъзнаваме това?

Всяка минута, на всяко 25 хилядно дете се ражда по едно с подобна страшна малформация.
Те избират как да живеят, пълноценно или вегетиращи, но повечето от тях живеят като всички нас – нормалните. Защото владеят силата на духа, притежават будни умове и желязна психика. Ние здравите можем само да се учим от тях! Защото както казва в книгата си Зион Кларк: „Кажи ми, че не мога да направя нещо и аз ще го направя или ще умра, опитвайки се”. Ние, можем само да се поклоним пред думите му!

Аз ще добавя: Бъдете смели и следвайте мечтите си!


Биляна Йотовска