Ашваганда – едно непознато природно чудо…

Ашваганда – едно непознато природно чудо…

Ашваганда безспорно е едно непознато природно чудо!

Наричат я още индийски женшен. Разпространена е в Индия, Пакистан, Бангладеш, Афганистан, Южна Африка, както и Мароко, Египет, Йордания и Конго. Тя е билката, позната като един от най-силните антиоксиданти. Буквалният превод на името й е “силен като жребец”. Това е и действието й върху организма на хората. Наистина, когато е прясно набрана, билката има характерната миризма на кон.


Ашваганда бори на 100% стреса и безпокойствието в напрегнатото ни ежедневие, като намалява кортизола в организма. Помага и против безсъние. За хората които тренират, е важно да знаят, че подпомага растежа на мускулната маса и същевременно възстановява мускулите след спорт. В ашваганда се намират липопротеини с ниска плътност, затова хора които приемат под някаква форма растението лесно могат да стопят телесните си мазнини, освен това подпомага функцията и на щитовидната жлеза. Повишава концентрацията, намалява дегенерацията на мозъчните клетки и действа благоприятно на мозъчната дейност. Облекчава менструалните болки при жените, а при мъжете поддържа количеството и качеството на сперматозоидите. Затова е препоръчително приемането й при семейства, които имат репродуктивни проблеми. При индийците почти няма такива.
Индийския женшен укрепва имунитета на организма, увеличава броя на белите и червени кръвни клетки, забавя стареенето и поддържа функциите на тялото. Има силни противомикробни и противогъбични свойства. Едно обикновено, непретенциозно растение с толкова много ползи за нас хората. Не случайно я наричат магическата ашваганда.

Биляна Йотовска