Защо не трябва да използваме пластмасови съдове!

Защо не трябва да използваме пластмасови съдове!

Защо не трябва да използваме пластмасови съдове за храна и шишета за течности

Когато говорим по тази тема е добре първо да знаем  какви видове пластмаси се използват в производството и колко са вредни те за нас. Номерата, които се поставят върху пластмасовите изделия могат да ни ориентират доколко тя е вредна за нашето здраве, дали е рециклирана и каква е точно пластмасата.


Номерата са от 1 до 7 и няколко други вида, които не са пряко свързани с хранителните продукти.

С номер 1 се обозначават  и използват пластмаси за производство на бутилки за вода, безалкохолни напитки, сиропи за кашлица и различни опаковки на бисквити.

Номер 2 е пластмаса от която се правят някои видове бутилки, пликчета за пазаруване, за фризери, бутилки за прясно мляко, сладоледени кутии, капачки, тръби за напояване и др.

Номер 3 – от тази пластмаса се правят бутилки за нехранителни продукти, козметика, канализационни тръби, ПВЦ дограми, подови настилки и др.

Номер 4 е полиетилен с ниска плътност. От този вид се правят само еднократни опаковки, торбички за еднократна употреба и някои видове лабораторни прибори.

Номер 5 са пластмаси от които се правят сламки, чинии и съдове за микровълнови фурни, чаши, опаковки за сладкиши и тестени изделия, контейнери за храна, а също така много български производители на кисели млека  ползват кофички, което за съжаление е доста вредно. За тази цел трябва да се използват кофички със знак РР!

От номер 6 се произвеждат чаши за кафе, кутии за храна за в къщи, играчки, саксии, видео и аудио касети и др.

От номер 7/Other или О/ са направени продукти от възобновяеми суровини. От този вид пластмаса са правят бебешки шишета, съдове за многократна употреба на храни.

PLA – полилактид са пластмаси направени от био разградими източници. Тези растителни пластмаси се разлагат за около 12 дена при подходящи условия. Подходящи  са за съдове за всякакъв вид храна.

РР – полипропилен е сравнително безвредна пластмаса. От нея се изработват бебешки и детски съдове за храна. Тази пластмаса е и устойчива на парна стерилизация.

PES – пластмасите са най-новия вид пластмаси с голяма топлинна устойчивост. Продуктите произведени от тях могат да се стерилизират, не отделят вредни химикали и други вредни вещества. Ползват се предимно за медицински цели и по-качествените бебешки принадлежности, както и за кухненско оборудване.От всичко изброено до тук може да обобщя, че продукти с номера от 1 до 6 са неподходящи за съдове и опаковки на храни, тъй като отделят бисфенол А. Ако откриете  случайно знаците 3 и 6 Ви препоръчвам по-скоро да изхвърлите закупените стоки. Освен това всякакви бутилки с номерация 1 - трябва да се изхвърлят и водата и течностите да се преливат в стъклени бутилки, както и не бива да се излагат на пряка слънчева топлина. Слънчевата светлина засилва отделянето на химикали, имитиращи хормона естроген и водят до хормонален дисбаланс.Ако Ви е грижа за здравето на близките Ви забравете за това да слагате зимнина, вино, прясно мляко и млечни продукти в пластмасови съдове или бидони. Киселото зеле е изключително полезно, но го приготвяйте за зимата в дървени съдове или каци. Препоръчвам Ви да не подгрявате храни в каквито и да е пластмасови съдове, защото по този начин част от вредните химикали се усвояват в храната. Аз лично съм свела до минимум използването на пластмаса в домакинството на нашето семейство. Ако имате малко бебе у дома, задължително използвайте само стъклени шишета за хранене или порцеланови купички или такива от безвредна пластмаса. Ако все пак се наложи да купувате някакви прибори или други неща за хранене задължително гледайте да има надпис – BPA free – тоест не съдържат бисфенол или от биоразградими материали.
Моят съвет е - Научете се да пазарувате внимателно и да гледате обозначенията на изделията в едно определено триъгълниче. Така поне малко ще си помогнете в това да използвате по-малко вредни от заливащите ни отвсякъде пластмасови изделия. Също така не ги изхвърляйте безразборно, а само в оказаните за това контейнери. Прекратете да пазарувате с неразградимите наелонови торбички. Използвайте платнени и хартиени за тази цел. Така ще се намали и самото производство на такива, а защо не да се прекрати напълно в следващите няколко години! Би било страхотно нали?!

Вижте моето предложение за пазарска чанта:Чантите BLUE GO!Be ECO са прекрасен аксесоар за Вашия пазар или разходка и разбира се са изработени от 100% памук! Удобни, практични и стилни, побират всичките ти необходимости, а дори и повече. За още по-голям комфорт имат две вътрешни джобчета.Стилни и отговорни в пазаруването, с грижа и любов към планетата Земя.


Нека щадим Земята и самите себе си с един разумен начин на живот.

Още по темата четете ТУК!

Биляна Йотовска