Винаги съм казвала, че диабетът е начин на живот!

Винаги съм казвала, че диабетът е начин на живот!

Здравейте приятели, подготвям тази статия от блога ми отдавна. Вярвам, че ще бъде полезна на много от Вас и след като я прочетете се надявам да промените хранителните си навици към по-здравословни! Става въпрос за диабета! Важна тема, уви засягаща много хора. Винаги съм казвала, че диабетът е начин на живот!


    Правилното здровослоно хранене и Вашата спортна активност са от голямо значение!


Много хора не осъзнават какво всъщност причинява диабетът и кои храни е важно да се избягват. А, ако не знаете какво причинява диабет, то няма да може да се справите с лечението му, нали така? Контактувайки с много хора на тема здравословно хранене и спорт, откривам, че голяма част от тях имат хормонален дисбаланс и проблеми с нивата на кръвната захар. Всичко това е свързано с храната която консумират и начина им на живот като цяло. Основният проблем се крие в консумацията на твърде голямото количество въглехидрати и захари, и то рафинирани такива! Всичко с което се храним влиза в стомашно-чревния тракт, разлага се на малки частици и се абсорбира от кръвта. Тези малки частици се наричат глюкоза, а тя именно е главното “гориво” за нашия организъм. Глюкозата се поема от кръвта и така стига до черния дроб. И на кратко казано черният дроб я разпределя. Нека Ви разкажа малко повече за този процес.
Глюкозата влиза в клетката чрез действието на хормона ИНСУЛИН, който се отделя от панкреаса. Другият важен хормон, който се отделя пък от задстомашната жлеза е ГЛЮКАГОНА. Той способства за освобождаването на складираните мазнини, за да повиши нивото на кръвната захар.

Важно е да знаете, че инсулинът е ключът, отключващ врата, през която влиза глюкозата в клетката!Сега ще Ви разкажа още по темата и ще разберете защо това е важно за хората, имащи диабет! Когато се храним, храната се разлага на глюкоза и под действието на инсулина влиза в клетката и ни дава енергия, нали така?! Ако прекалявате с простите въглехидрати (храни съдържащи захари, пшеница и тн), то черният Ви дроб ще е принуден да сгладира глюкоза в мускулните клетки под формата на малки гроздчета. Тези малки гроздчета се наричат гликоген и чакат да бъдат използвани. Ето, какво Ви дава енергия сутрин, за да спортувате на гладно - Вашите запаси от гликоген! Той освобождава мастните клетки, а те повишават глюкозата.


 
Моят съвет:
Започвайте деня си с чаша вода и доза спорт! Така по-лесно ще регулирате нивата на кръвната си захар.

Знаете ли, че през 1969г доктор Норман Борлауг получава Нобелова награда за откритието си за хибридната пшенища! Да, това е изключително важна информация за всички Вас, които се стремите да се храните здравословно! През 1950г доктор Борлауг и неговия екип подлагат пшеницата на усилено кръстосване (хибридизация). Целта е да получат растение с висок добив на зърно, същевременно с ниско и устойчиво стебло. До тук добре, но знаете ли какви са последиците? “Новата пшеница” произвежда много повече скорбяла (нишесте), образувана при хибридизацията, а тя лесно води до диабет! Съдържанието й на Амилопектин А е много високо. Това вдига нивото на кръвната захар много бързо и след това се получава голям спад, защото има висок гликемичен инденкс. Ето защо е важно да консумирате храни с нисък гликемичен индекс, за да не се получава този пик и спад на кръвната захар, отключващ диабет. Вашите клетки имат нужда от равномерно покачване и спадане.


   доктор Норман Борлауг


Истината е, че диабетиците могат лесно да контролират своите нива на кръвна захар, като се хранят с храни с нисък гликемичен индекс (под 55). Стремете се да хапвате плодове с нисък гликемичен индекс, като: ябълки, круши, праскови. От зеленчуците използвайте моркови и варива като: нахут, черен боб и боб мунк, леща.Да, както казах диабетът е начин на живот. Живот без рафинирана захар и хибридна пшеница!
Ще Ви дам един пример - Грейпфрутът съдържа синефрин и има гликемичен индекс едва 25. Като съпоставка ще Ви кажа, че захарта е с 59! Рафинираното пшенично брашно е с 69, а пълнозърнестото пшенично брашно е със 72! Ще се запитате, защо, нали? Защото съдържа Амилопектин А, веществото наречено още скорбяла, появяващо се при процесът хибридизация на пшеницата. За него вече Ви разказах по горе...


И накрая нека Ви попитам:
- Знаете ли кога се е появил диабетът?

Отговорът е прост.
- Когато хората са започнали да рафинират захарта! Да, когато се е появила бялата рафинирана захар и консумацията й се е увеличила извънредно много!
Когато кръвната захар се повиши, което става под въздействието на захарта, тялото има нужда да отдели инсулин. Когато има твърде много глюкоза се изпуска инсулин, тогава се получава спад на кръвната захар и се налага използването на гликоген.


   Рафинираната захар се съдържа главно във всички пакетирани сладкиши и всевъзможни сладкарски изделия!


Случвало ли Ви се е да имате нужда следобяд например да хапнете нещо сладичко? За да се “събудите”... и какво се случва - нивата на кръвната захар се вдигат. Панкреасът отпуска инсулин. Но кръвната захар спада бързо, и така от рязкото покачване и спадане на кръвната захар, клетката развива инсулинова резистентност! Панкреасът спира да отпуска инсулин и ето го Вашия ДИАБЕТ! Какъв е изводът?
До диабет води прекомерното консумиране на захар под каквато и да е форма и хибридна пшеница - или с две думи - всякакви пакетирани сладкиши, бисквити и junk food!
Да Ви призная доста чета и се интересувам по темата, изключително много ме впечатляват докладите на Барбара О’Нийл, както и книгата Алън Уотсън - “Флейксът убиец”. 93% от децата в Щатите закусват флейкс (зърнени закуски), съдържащ минимум 30% захар. Корнфлейксът има гликемичен индекс около 74! И всяко 3-то дете там е с наднормено тегло. Замислете се, когато следващия път сипете в купичка с мляко флейкс на детето Ви, защото нека си признем - “зърнените топчета” са лесна и бърза закуска, но пагубна!Диабетът не е присъда!

Ако имате съмнения или наследствена обремененост редовно измервайте нивото на кръвната си захар, бъдете дисциплинирани, спортувайте, хранете се балансирано и здравословно без да изпадате в крайности!

Нека внеса още яснота по темата като Ви опиша на кратко видовете ДИАБЕТ:

Диабет тип 1: Той се развива обикновенно при генетично предразположени хора или под влияние на фактори като стрес, неправилно хранене и е свързан с различни видове инфекции. Проявява се при млади хора и в детска възраст. При този диабет инсулин не се произвежда, защото клетките които го произвеждат са разрушени. Това е автоимунно заболяване при което имунната система атакува и унищожава совствените си бета-клетки. За да оцелеят хората се нуждаят от ежедневно лечение с инсулин. Лечението включва прилагане на инсулин, но както вече Ви разказах по горе с правилен хранителен режим и физическа активност може да се излекувате или поне да поддържате добри нива на кръвната захар.


Диабет тип 2:
Това е най-срещаната форма на диабет при която редица фактори сапътстват повишаването на кръвната захар. Заболяват най-често хора в средна възраст и напреднала. Инсулиновата резистентност е състояние при което е нарушено действието на инсулина в мускулите, мастната тъкан и чернодробните клетки. Това, за което Ви описах по горе. Панкреасът секретира свръх количество инсулин, но той за съжаление не е ефективен за да поддържа кръвната захар в нормални нива. Наднорменото тегло е една от причините за поява на диабет тип 2. Учените смятат, че увреждането и дисфункцията на бета-клетките е ключов фактор за развитие на Диабет 2. Много често той се открива доста късно. Тук отново спортът и добрата диета спомагат за контролиране нивата на кръвната захар и пълноценен живот!


Гестационен диабет: Възниква често при бременност и след това при доста жени отшумява. Той често се дължи на хормоналните промени и метаболитни нужди по време на бременност. Много често се придружава от генетични фактори. Хормоните, които се произвеждат от плацентата при бременните повишават количеството на инсулина, който контролира кръвната захар. Прекомерното наддаване на тегло при бременните също играе роля, затова те трябва да следят внимателно теглото си. И тук отново - правилният хранителен режим, спорт и движение са особено важни.


Други видове, рядко срещан диабет са: Моногенния диабет и диабет при хора със синдром на Даун, синдром на Клайнфелтер и синдром на Търнър, а също и при хора болни от муковисцидоза и други редки генетични заболявания.

Биляна Йотовска