Отново на училище!

Отново на училище!

Как да подготвим децата си за новата учебна година?

В първите дни на септември сме и лятото е в своя край. Започват неизменните подготовки за новата учебна година. Вярвам, че след дългата ваканция всички деца чакат с нетърпение първия учебен ден, за да се видят с всички съученици и приятелчета от училище, а тези които тръгват в първи клас са най-нетърпеливи. Това е нормално и трябва да сме съпричастни с вълненията на децата си.


   на снимката Никол е във 2-ри клас! А тази година ще е 4-ти, времето лети!


Заедно с това, за нас, родителите идва нелеката задача да се справим с всички "екстра" разходи в семейния бюджет. Затова е хубаво от рано да си направим списък с най-необходимите на децата ни неща за училище. Аз винаги го правя заедно с Никол и смятам, че така е най-правилно. Сега всички магазини изобилстват от детски пособия, но е добре да закупите моливи, химикалки, лепила, блокчета, тетрадки, линийки, гумички заедно с децата си, първо, за да им доставите радост, и второ, за да са наясно, че тези неща трябва да се пазят, защото струват доста пари. И най-важното е децата да си ги харесват, защото нашите и детските вкусове в повечето пъти са различни! За първокласниците трябва да закупите задължително ученическа чанта или удобен сак, за да ги предпазите от гръбначни изкривявания. Доверете се на марки, които са наложили името си като еталон за качество. Освен това трябва да купите задължително чифт спортни и всекидневни обувки, поне 1-2 нови блузки с къс и дълъг ръкав, спортен екип, есенно яке. Избирайте винаги памучни, качествени материи. При по-големите ученици направете обстойна проверка в какво състояние са наличните им пособия и купете нови, само, ако има нужда. Ние винаги правим това заедно с Никол. Децата растат бързо и много дрешки, макар и нови вече са им умалели. Ако пък в училището където учат децата Ви има униформи още по-добре. Тогава си ги набавяте по указания ред от училището. Аз винаги съм одобрявала носенето на униформи, но за съжаление те все още не са приети от всички училища.


Не забравяйте и друго важно нещо - превърнете пазаруването в удоволствие. Нека децата не виждат през цялото време едни намръщени родители, които коментират колко скъпо им струват учениците. Повярвайте, това е инвестиция в децата ни и тя изцяло си заслужава!И също много важно нещо!!! В сегашната COVID ситуация много подробно обяснете на децата колко е важно в училище да си мият редовно ръцете и да спазват правилна хигиена. Без да ги плашите излишно! Децата трябва да са щастливи когато ходят на училище. И друго важно нещо! Децата Ви трябва да обичат и уважават с цялото си сърце учителите си. Да ги научите на това е Ваша задача. Когато разберете в какъв график ще учат децата Ви, обезателно си направете и Вие график в семейството, така, че да си разпределите дните за водене на децата на училище и други извънкласни занимания. Тук трябва да участва цялото семейство. Първият учебен ден е прекрасно изживяване за нашите деца. Нека го направим още по-прекрасно!

Биляна Йотовска