Настъпи сезонът на горските боровинки.

Настъпи сезонът на горските боровинки.

Малките, магични плодчета, които ни предлага природата от началото на месец юли. Те са тъмно синьо-лилави, черни и червени на цвят. Родината им е Америка, но у нас те се срещат в иглолистните и широколистни гори над 1000м. надморска височина в планините Рила, Пирин, Родопите и Западна Стара Планина. Черните и сините боровинки имат почти еднакви вкусови качества, затова ще ги сложа в една група.


Веществата, които се съдържат в тях - антоцианозидите, заздравяват кръвоносните съдове и намаляват риска от образуване на тромби в кръвта. Черните боровинки са силни антиоксиданти - в тях се намира аминокиселината триптофан и ресвератрол - един от най-силните антиоксиданти. Помагат в превенцията срещу болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Екстракта от черната боровинка подпомага хормоните на растежа в организма и обновяването на всички клетки в тялото.

Още в стари времена хората са знаели, че черните боровинки подобряват зрението и това наистина е така. Освен това при 97% от случаи на болни от катаракта има страхотни резултати. Това се дължи на наличието на много витамин Е в тях. Сините и черни боровинки имат силно противовъзпалително действие и помагат при рак на дебелото черво и уринарни инфекции. Боровинките са богати на калий, калций, желязо, танини. В тях има витамин А, Е, К, фолиева киселина. Боровинките са изключително полезни, но....не трябва да се приемат от диабетици, тъй като могат да предизвикат хипогликемия, приемани заедно с лекарства. Затова внимавайте!


Червените боровинки се използват предимно изсушени. Те имат силно противораково действие. Борят се успешно с почти всички инфекции на пикочните пътища. Спомагат отлепването и унищожаването на ешерихия коли бактериите. Намаляват лошия холестерол в кръвта, както и високото кръвно налягане. Червените боровинки съдържат много витамин А, Омега 3 мастни киселини, дъбилни вещества, както и доста витамин С. Лято е...през юли и август се разходете из нашите прекрасни планини. Там ще намерите прохлада, отмора, чист въздух и ще можете собственоръчно да си наберете от тези малки, чудни плодчета, които приличат на горски перли. Това ни дава природата...щедро и напълно безплатно. Възползвайте се от тези дарове и бъдете здрави!

Много здравословни рецепти ще откриете в авторските ми книги ТУК!


Биляна Йотовска