Лятното чудо - динята!

Лятното чудо - динята!

Разгара на лятото винаги свързваме с един сочен, вкусен и хидратиращ плод - динята. Без нея жегите просто не минават. А хората от Африка и Индия са я познавали от преди повече от 2500 год. преди Христа, като ценен източник на вода в сухите райони и пустините. Понастоящем се отглеждат повече от 500 сорта диня с безкрайно разнообразие на цветове, форми и размери, със или без семки.


Знаете ли, че динята се счита, както за плод, така и за зеленчук?!
Тя принадлежи към семейство тиквови, а в същото време вътрешността и наподобява плодовете и се сее от семена. Над 90% от динята е вода, но какво се крие в останалите 10%? Ето това е добър въпрос на който заслужава да отделя внимание днес. Динята е изключително богата на витамини А и В1, В5, В6 и С. В същото време има едва 5% захарно съдържание, което се равнява на 1 изядена ябълка. Съдържа много калций, калий, желязо и фибри. И нещо изключително важно!

Динята съдържа антиоксиданта ЛИКОПЕН, който помага и предпазва организма от образуване на тумори и рак. Ликопенът редуцира кръвното налягане, премахва холестерола и предотвратява изтъняването на кръвоносните съдове. Грижи се за сърцето и костите. В динята се съдържа 2 пъти повече ликопен, отколкото в доматите. В същото време една приблизителна порция от 300-350г. диня съдържа 0г. мазнини.Доказано е, че ЦИТРУЛИНЪТ, който се съдържа в динята облекчава болките в мускулите и подобрява издръжливостта им. Той се преобразува в аминокиселината аргинин, която от своя страна подпомага притока на кръв и подобрява самото кръвообръщение. Затова силно препоръчвам през летните месеци всички, които тренират интензивно да си хапват редовно диня. Динята съдържа ценните витамини А и С. Семената на динята също не бива да се пренебрегват, защото подобряват бъбречната функция и така тялото буквално се пречиства. Ако пък сте решили да намалите теглото си, динята е отлично средство. Тя е чудесна храна за хора страдащи от диабет. С този слънчев зеленчуко-плод започва и завършва лятото. Един от безценните дарове на природата, който дори можем да отгледаме лесно в градината си. Може да си правите и фреш от диня - дъщеря ми Никол го обожава!Лято е.... насладете му се и бъдете здрави!

Много здравословни рецепти ще откриете в авторските ми книги ТУК!


Биляна Йотовска