Защо всяко дете трябва да има домашен любимец?!

Защо всяко дете трябва да има домашен любимец?!

За мен вземането на домашен любимец в дома и за децата е силен емоционален момент. Бих казала, момент на върховно щастие за цялото семейство. Преди да се решите на тази стъпка трябва добре да помислите и да си отговорите на някои въпроси. Ако отговорите са положителни, то Вие сте готови за тази стъпка.Наясно ли сте, че кучето, котето или някое друго животинче, не е просто предмет на който ще се порадвате и след време ще Ви омръзне? Наясно ли сте колко много грижи изисква един любимец? Готови ли сте да жертвате личният си комфорт, спокойствие и тишина в дома? Вярвате ли достатъчно на децата си? Съгласни ли сте да имате нов член на семейството и да му отдадете цялата си обич? Е, ако отговорите са положителни, то Вие сте готови за голямото предизвикателство и безгранична обич от Вашия нов домашен любимец! Седнете и обсъдете с децата спокойно какви животни харесват и чак тогава решете да вземете кученце, котенце или друга животинка.


        Митко и Херичка.


Тук искам да вметна моята история за първото ни и незабравимо за цялото семейство куче - Робин! Още когато родителите ми построиха новия ни дом преди много години всички бяхме наясно, че там няма да живеем сами. В къщи много обичаме животните и отидохме да си вземем кученце, защото искахме то да живее още от първия ден в новата ни къща с нас. По това време аз не ходех още на училище и бях едно впечатлително дете, което често бълнуваше нощем. Е, отидохме и аз избрах едно толкова сладко кутренце, което после разбрахме, че собствениците са искали да скрият от нас. То обаче изпълзя зад затворената врата и избра мен. След това последваха 14 години неземно щастие за мен и цялото ми семейство. От моите бълнувания не остана и следа. Робин ни даде цялата си безмерна обич, разбира се и ние на него. Спомням си една история... Майка ми беше постлала леглото с чисто бял чаршаф, а Робин се бе излегнал по средата ха ха, сладур! Как да му се скараш?

Когато решите да вземете на децата си любимец, може да сте сигурни, че те ще израснат много по-здрави, отговорни и емоционално стабилни. Вярно, че в домът Ви няма да цари стерилна чистота, но това не е болка за умиране. Децата Ви ще боледуват много по-малко, а рискът от развитие на различни видове алергии ще е минимален. Имате ли домашен любимец  децата Ви ще бъдат много по-спокойни и по-малко подложени на стрес. Ще се подобри сънят им, ще престанат нощните кошмари. Децата Ви ще се научат на грижовност, ред и дисциплина. Особено препоръчително е хиперактивните деца да имат любимец, за да могат да изразходват енергията си по най-добрия начин. Същото важи и за децата, които по цял ден си стоят в къщи пред телевизора или компютъра. Това с компютрите и по-специално електронните игри ми е болна тема!


     Никол с малката калпазанка Мери-Роуз!


Докато траеше извънредното положение, заради пандемията на Корона вируса, трябва да Ви споделя, че Никол никога не е скучала у дома, защото е заобиколена от нашите 3 кучета и едно коте. С тях винаги е весело. Имаме си мама Ротвайлерка - Хера, бременна е и всеки момент ще ражда! Всички много се вълнуваме, че ще имаме бебета! Малечка е Немска овчарка (нечистокръвна), прибрахме я от улицата преди години. Мери-Роуз е порода Уелско Корги  Пембрук, подарък е на майка ми от баща ми за Коледа. В момента е на осем месеца и е много игрива! Котката Калпазанка е нашият ветеран - тази година стана на 15 години, но е в отлично здраве.


    Митко с Мери-Роуз, Хера и Малечка

Когато децата имат проблеми с комуникирането домашните любимци са идеален вариант, дори кучетата се препоръчват за съжителстване с деца болни от аутизъм, както и кончетата. Не забравяйте поговорката:
“Кучето е най-добрият приятел на човека".

Колкото и да не Ви се вярва, домашните животни подобряват уменията на децата да четат. Виждали ли сте колко неуморни слушатели са кучетата и котките. Детето чете и си има прилежен слушател! Никол и Мери са умилителна картинка... Децата които имат четириноги приятели никога не проявяват агресия, а обратното. И, ако някой Ви каже, че има агресивни породи кучета, просто не му вярвайте. Няма! Има само лоши стопани, които ги превръщат в такива. Не забравяйте едно нещо. Домашният любимец не се интересува колко сте богати или бедни, той Ви обича заради Вас самите и ще донесе в дома Ви само положителни емоции. Може някой да каже, че кучето или котето струват пари! Не е нужно да ги купувате. Има толкова в приютите или по улиците! Осиновете или си вземете от там.


   Никол със Седефчо и Калпазанка

Както вече споделих с Вас, едно от най-умните ни кучета - Малечка е намерена на улицата и отгледана от нас. Също и две от котетата ни бяха захвърлени на улицата и ние ги отгледахме, за съжаление те вече не са с нас. Звездички са! Маша и Седефчо...


    Любимата ни Маша, вече звездичка на небето.


Когато децата Ви имат четириног любимец ще знаете, че сте ги научили на най-важното. Да обичат и да бъдат обичани безусловно. Така съм научена от моите родители, на това учим и Никол. Учете и Вие децата си на любов към животните.