Гиревой спорт, що е то?

Гиревой спорт, що е то?

Много съм щастлива, че съм заобиколена от дейни хора, които не спират да работят върху сбъдването на мечтите си. Такива са Злати и Краси, скъпи за мен приятели, с които ще Ви запозная днес. Те активно се занимават с гиревой спорт и бележат успехи на международни турнири последните няколко години. Заслужават внимание и затова им зададох няколко въпроса, с които да разберете малко повече за този спорт и може би да Ви запалим...

1.    Нека да започнем с това, помните ли как се запознахме?
Краси: Здравей Биби! Не. Имам чувството, че винаги съм ви познавал – теб и Митко.
Злати: За нас е изключително удоволствие, че сме гости на твоя блог.
Аз лично да си кажа честно, не помня конкретно случая и повода, по който сe запознахме, но помня, че ти се появи в моя живот в един много ,,хард“ момент и ме подкрепи по начин, по който са ме подкрепяли само родителите ми и моят любим човек. Затова, както каза Краси имам чувство, че се познаваме цял живот.


        На състезание по "бикини фитнес"


2.  Разкажете ми малко за “Гиревой” спорт, как се запалихте по “пудовките”, както всъщност се наричат на български?
Краси: В края на 2018 г. вече спортувахме доста активно. Състезания по гиревой спорт за пръв път видях в YouTube и бях дълбоко впечетлен от най-добрите в света - най-вече от нечовешката издържливост и психическа устойчивост, съчетана с перфектна техника. Особено при жените в по-леките категории - резултатите са невероятни! Говорих с една забележителна спортистка Олга Яременко - световна шампионка, тя ми зададе прост въпрос - Какво искаш да постигнеш? Отговорих й - всъщност отговорих на себе си... И реших да го направя. В началото на 2019 се свързах със легендата в този спорт Сергей Руднев, който ми стана учител. Имахме ясна цел - Световно първенство и призово място! Вече тренирахме на Локомотив. /залата, в която и ти си идвала/. В залата по карате водехме занимания по ОФП, главно за каратеките от клуба, но скоро се присъединиха и други момчета и момичета, родители... Гледаха ме как тренирам и постепенно още няколко човека се "запалиха".


     Злати със Сергей Руднев - стадион Локомотив 2019г

3.  Как се развива Гиревой спорт на международно ниво?
Краси: Гиревой вече е в над 80 държави и придобива огромна популярност както като спорт, така и като гиревой фитнес.
Злати: Тук искам да добавя, че гиревой спорт или гиревой фитнес е изключително достъпно занимание, той може да се практикува навсякъде, не е небходходимо никакво супер скъпо оборудване или специално място за трениране и практикуване. Достатъчно е да разполагате с 2 кв.м. твърда повърхност и гиричка или пудовка - както е позната в България. Пример са демонстрациите, които проведохме онлайн в твоя Инстаграм @bilianayotovska_new през изминалата седмица. Благодарим ти за тази възможност.

      Демонстрациите на BeStrong слуб може да гледате в моя Instagram профил @bilianayotovska_new в highlights "BeStrong club"!

 
4.  Как създадохте BeStrong клуб?
Краси: Това е интересна история и се радвам ,че точно тук ще я разкажа за първи път.
Върнах се към спорта на 48 години и положението не беше розово. Тренирахме със Злати в двора или на стадиончето в квартала. После в една зала в кв. Редута. Вече се познавахме с теб и Митко. Един ден отидох при него, зададох два въпроса и в рамките на 60 секунди получих най-добрите възможни напътствия за философията на тренировките с тежести и начина на хранене. За няколко месеца резултатите бяха впечетляващи, както при мен, така и за хората, с които тренирахме заедно. "Be Strong" е негова марка, на г-н Димитров, попитах го дали има нещо против така да кръстя клуба, Митко не възрази и така...
Митко винаги ме е подкрепял и вдъхновявал!
Когато се върнахме от Световното му поднесох една малка възпоменателна плакета. Той е сред хората, които повярваха в самото начало, когато започнахме. Това е.


          Митко Димитров и Сергей Руднев - магазин King shop

Злати: Аз бих искала да спомена, че в създаването на нашия клуб и ти Биби имаш много сериозна намеса. Спомням си, тъкмо беше издала първата си книга със здравословни рецепти ‘‘Гответе здравословно‘‘ и дойде да проведем традиционната ни неделна тренировка и тогава, ей така между сериите скоци, решихме официално да дойдеш и да проведеш кратък семинар на тема ,,Здравословно хранене и спорт“. Това беше ,,камъчето“, което преобърна представата на всички в клуба по отношение на храненето и здравословното мислене. Тогава и аз самата се уверих (въпреки, че аз мноого преди това ти се бях доверила и за мен всеки твой съвет и до днес е равен на закон) в това невероятно твое качество да влияеш на хората с твоята ‘‘мека‘‘ категоричност.


     Световното по "Гиревой маратон" - Лотц, Полша 2019г.


5.  Къде се провеждат тренировките Ви? Аз прекрасно знам, но нека да разкажем на моя #dreambibiteam
Краси: В залата по карате на стадион Локомотив. Каква е връзката карате-гиревой спорт? Ще разкажа за това следващия път.


          Атлетите на BeStrong клуб


6.  Кое Ви мотивира да се захванете с един доста непознат спорт за България?
Злати: За себе си казвам така: Мотивира ме първо Краси, той е този, който откри този спорт и който в продължение на месеци изучаваше и търсеше подходящите хора, които да ни въведат в тънкостите на този спорт. Второ, обичам когато дадено занимание ме кара да изляза от комфорта, а гиревой спорт ме изхвърля направо от там. И трето: Харесва ми чувството да се чувствам силна и да предизвиквам силния пол – а тук имам реален шанс за това.


         Първото състезание на Златина - "Турнир Гърция опън" 2019г. - първо място!


7.  Знам, че спечелихте редица състезания, разкажете за Вашия опит.
Краси: Да, 2019 г. беше годината на нашето "бойно кръщене". Изумителна година, състезания, битки,"кръв и пот", много медали, нови приятелства. Световното по гиревой маратон в Полша беше апогея! Нашите момчета и момичета поставиха достойно България на световната сцена! В личен план имах щастието да спечеля първия медал за България от Световно първенство - станах трети. В гиревой маратон първият медал от Световно първенство за България - сребърен донесе Златина и това ме кара да се чувствам много горд с моето момиче. Целият ни отбор - прекрасни момчета и момичета! В Полша ме направиха безкрайно щастлив! Дадоха битка и се представиха достойно - осем медала!!! Имаме си и златен медал, спечелен от едно нежно 18-годишно момиченце - Диди Григорова! Следващият път ще помоля да ги представим всички!


          "Сърбия опън" 2019г. - отборно второ място за BeStrong клуб

8. Правим го! За мен ще е удоволствие повече хора да научат за Вас! Затова веднага питам за тях - атлетите на BeStrong клуб! Разкажете ми...
Злати: Това са момчета и момичета от различни възрасти, професии. Най – малкият член на клуба е на 9 години, а най – възрастни (ако може така да се наречем) сме аз и Краси. Може да направим още една едноседмична демонстрация с тях в Инстаграм.

9.  Разбира се! Кажете ми - какво Ви предстои?
Краси: Най-важните състезания са - Световно в Будапеща и Световно по гиревой маратон в Ирландия.
Бяхме планирали и няколко други турнира между тези два форума, но настоящата ситуация с COVID-19 леко промени плановете ни.Но както се казва всяко зло за добро – това ни даде възможност да се фокусираме изцяло върху изчистване на техника и елементи на всеки един от нас и така се надяваме, че представянето ни на двете Световни ще бъде на още по-високо ниво.


         "Сърбия опън" 2019г.

10.  И един личен въпрос. Кои са Краси и Злати? От колко време сте заедно?
Кои сме - ние сме това, което сме, повече да кажат за нас хората , които ни познават.
Заедно сме от... 2003 г.


11.  Пожелайте нещо на моя #dreambibiteam
Краси: Вярвайте в силите си и бъдете несломими!
С уважение
Злати: #dreambibiteam бъдете несломими и не забравяйте: Забавно е да постигаш невъзможното!


Биляна Йотовска