Един от най-силните антиоксиданти в света!

Един от най-силните антиоксиданти в света!

 НЕПОЗНАТАТА АМЛА!

Амлата (амалаки) е растение, което е един от най-силните антиоксиданти в света. Какво, обаче знаем на нея? Тя е позната на хората от древни времена. Плодовете й имат изключително силни лечебни свойства. Тя всъщност е широколистно дърво, доста високо, около 15-18м. Родината й са Индия и Непал, но сега се отглежда и в някои райони на Китай, Тайланд, Пакистан, Малайзия и Шри-Ланка. Расте в субтропичните райони. Силно издръжлива е на суша и високи температури. За първи път видях и пробвах този чуден плод в Тайланд преди години.


Известна е още с името Индийско цариградско грозде, защото плодовете й много наподобяват гроздето.
На вкус те са кисело - горчиви и стипчиви. В Индия ги потапят в солена вода с куркума и това им придава приятен вкус. В индийската медицина се използват плодчетата, а също и изсушени всички части от растението - семена, листа, корени, цветове. Плодовете имат високо съдържание на витамин С, калций, желязо, фосфор, калий, магнезий, рибофлавин, ниацин, вит.Е, каротиноиди и антиоксиданти. В семената има голямо количество етерични масла и фосфати. В кората и листата се съдържа много теанин.Знаете ли, че Амлата забавя стареенето?!
Също така лекува възпалено гърло, помага срещу болести на сърцето, висок холестерол, намалява кръвната захар, има силни антисептични свойства, укрепва костите, пречиства кръвта, намалява рисковете от поява на рак, помага и поддържа косата здрава, подобрява зрението и най-вече УВЕЛИЧАВА ИМУНИТЕТА. Една тема, която е доста “актуална” в момента предвид ситуацията...Този вълшебен плод поддържа добрата регенерация на клетките и се бори със свободните радикали в тялото.

Ето защо в Индия, макар хората да живеят много бедно, има много дълголетници! Амлата действа благоприятно на нервната система и подобрява паметта. Помага за спокоен и здрав сън. Сушените плодове от амла не се препоръчват за малки деца. Максимално допустимата доза за прием е едва 18г. на ден, разделена на няколко приема. Най-добре е да се приема между храненията с вода.Амлата намира огромно приложение и в козметичната индустрия. Използва се за маски, като съставка в различни шампоани, включително и тези против косопад и въшки. Ето защо в Индия няма да видите плешиви хора ха ха! Или много рядко...


Ако използвате кремове с амла, кожата Ви ще е блестяща, свежа и млада. Ако сварите сухи части от амла, може да измивате лицето и ръцете си с тях. Амлата е чудотворен, прекрасен плод с много ползи. Горещо я препоръчвам, защото най-доброто решение за всеки от нас е да ползваме даровете на природата.
Бъдете здрави!

Биляна Йотовска