Защо е важно децата да спортуват от малки!?

Защо е важно децата да спортуват от малки!?

Защо да насочваме децата от най-ранна възраст към спорт и движение .

Вярвам, че всички Вие сте наясно колко натоварени са децата ни в това забързано ежедневие,колко натрупан стрес има в тях. Все повече сме свидетели на голям процент хиперактивни деца, които е трудно да бъдат контролирани по какъвто и да е начин и обратното - затворени, неконтактни деца, които прекарват дните си у дома, сами или пред телевизора и таблета. Нали не искате децата Ви да бъдат такива? От гледна точка на родител ще кажа, че е нужно да им отдаваме малко повече внимание и личен пример.Спортът и движението е един прекрасен начин да освободим напрежението у децата ни, да ги научим на много полезни навици и същевременно да имаме у дома едни весели, лъчезарни и усмихнати малки слънчица. Децата са нашето всичко!Насочването към определен вид спорт ВИНАГИ трябва да е съобразено с желанието и мнението на самите деца. Първо, защото, ако правим това против волята им ще има обратен ефект и второ, защото все пак трябва да се съобразим с възможностите на всяко дете. Ще Ви дам пример с Никол – от три годишна до сега тренираше гимнастика. Участваше в малкия ансамбъл на клуб Левски и заедно с другите прекрасни дечица спечелиха много медали. Има и едно самостоятелно участие на което спечели Мис Грация. Миналата година обаче отказа повече да тренира, гимнастиката е тежък спорт и трябва да й се отдадеш изцяло. Е, не съм настоявала да продължи. Сама поиска да я запиша на тенис и към момента е много доволна от този спорт. Тренира с желание.Мога да кажа, че ако изберете заедно с детето си спорт, който Вие одобрявате и то харесва, скоро ще видите цял куп чудеса. Физическата активност създава у децата не само чувство на бърза концентрация, но и добра организираност. Детето се научава да си разпределя правилно времето между уроците в училище, ходенето на езикови курсове и спорта. Става по-самостоятелно във всяко едно отношение. Ако запишете детето си на някакъв групов спорт като волейбол, баскетбол, футбол ще видите скоро как у него се изграждат навици на колективизъм и висока социализация. Смятам, че всички деца трябва да спортуват от малки, защото така укрепват мускулатурата си, предпазваме ги от гръбначни изкривявания и ги правим издръжливи в какви ли не ситуации. Ако децата Ви тренират ще забележите колко по-малко боледуват в сравнение със други свои връстници, които не правят нищо.

Всяко насочване и започване на занимания и тренировки трябва да е съобразено с възрастта на детето. Чак след 3-4 годинки децата могат да започнат активни занимания, а до тогава просто ги учете да тичат, скачат, да се катерят, да ритат топка, да карат колело, тротинетка. Игрите във вода са много полезни, защото в тази възраст децата още нямат страх от водата. Никол се научи да плува много малка. С Митко обожават да прекарват време във водата, когато сме на почивка... Истината е, че когато са малки децата много лесно се учат да плуват. През петата година вече можете да ги водите да се занимават под погледа на специалист на някакъв спорт поне 3 пъти седмично. Няма да забравя Никол с каква радост посещаваше художествена гимнастика и колко много я промени спорта в тази възраст. Стойка, походка, изобщо всичко! Сега както вече споменах е запалена по тениса и виждам колко старателно изучава всички движения.


Спортът е здраве!Хубавото е, че вече в почти всяко училище има занимания по танци, аеробика, футбол, карате или нещо друго. Вместо да отрупвате детето с излишни играчки съберете отделените за това пари и му купете колело, ролери, кънки... Така ще знаете, че сте използвали най-правилно парите. И пак не забравяйте за личния пример! Всяка събота и неделя карайте заедно с детето си колела. Това е толкова приятно за децата и същевременно обединява цялото семейство. Не забравяйте, че мотивацията е много важна! Вместо таблети и смартфони купете на децата си хилки за федербал, топки, въженце за скачане. Все неща, които подтикват към игра и движение. Вие бъдете личния пример за децата си! Постарайте се да организирате така ежедневието им, че да ги направите здрави, усмихнати и щастливи, защото те са нашето богатство!


Биляна Йотовска