Опазване на околната среда и природата

Опазване на околната среда и природата

Здравейте приятели, вече съм на райското местенце - Сейшелите, но преди да тръгна подготвих новата тема в блога ми! Да, продължавам да пиша по теми, предложени от всички Вас - my #dreambibiteam. Безспорно по тази тема - "Опазване на околната среда и природата" е писано много, но нека и аз да споделя своето мнение. Дано то съвпада с Вашето.


Околната среда е всичко което ни заобикаля - реки, морета, океани, планини, равнини, долини и цялата жива и нежива природа. Това е дифиницията, която учехме в училище и която вярвам, че помни всеки от нас. Природата около нас е жива и ние сме част от нея. В последните десетилетия, ние хората със своята дейност забравихме, че не трябва да й вредим, а обратното - да я пазим, защото тя е единственият ни дом.

Още от дълбока древност хората експлоатират природните богатства, като създават фабрики и заводи. Замърсяват природата с всевъзможни неща, плод на новите технологии и с това нарушават естествената хармония и равновесие на Земята. Доста често хората пренебрегват дори живота на всички животни около себе си, убедени, че едва ли не мястото им е първо на Земята. А нека не забравяме, че животните са били тук, на нашата Земя много преди нас. Те с нищо не са ни навредили, а какво правим ние? Вредните производства замърсяват въздуха и с това вредим и избиваме птиците. Замърсяваме с нефт, нефтопродукти и битови отпадъци водите и унищожаваме водните животни. Тонове пластмаса се изхвърлят безотговорно... Създаваме пожари, унищожаваме горите и всички горски животни в тях. Изсичаме горите, а не залесяваме достатъчно. Така променяме климата и процесите на разрушение стават необратими. Суша, липса на вода, ерозия на почвата, бавно стопяване на ледниците, покачване нивото на световните океани и измиране на полярните животински видове. Или обратното - урагани, наводнения и природни бедствия, които са ясен знак, че Земята е в опасност.

 

Нека си припомним колко много животни и растения от Червената книга за закрила на видовете вече ги няма или са на път да изчезнат! В огромните пожари по Амазонка и в Австралия през миналата година са изгорели 1/3 от белите дробове на планетата, която е единственият ни дом. Загинали са много животни. Измират рибите в замърсените реки, а ние всички стоим безучастни и си чакаме да стане чудо! От къде и как не се знае.

Всеки се успокоява с мисълта "Е, слава богу, че не е у нас"...Напротив, у нас също се случват ужасяващи неща. Палим резервати, отравяме водите на реките, сечем дърветата безогледно. България е заприличала на голямо парче земя, покрито от всякъде с найлонови пликчета, битови и строителни буклуци. Насоро се връщах през границата ни със Сърбия и се ужасих колко много пластмасови бутилки, кенчета и найлонови пликчета имаше изхвърлени край пътя! Да, картината както у нас, така и по света е ужасяваща и е време да се събудим! Ние не сме господорите в природата! И колкото по-бързо го проумеем, толкова по-добре. Започнете да мислите така още от днес.Ако садим повече дървета, отколкото изсичаме, ако пазим водите като очите си, ако се наведем да приберем изхвърлен буклук и не хвърляме нов, има още надежда за всички нас и за децата ни.

Когато пазарувате не използвайте найлонови торбички.
Носете си платнена пазарска чанта. Аз го правя от години, станало ми е навик. Уча на това и Никол. И винаги се радвам когато видя и други хора, които споделят тази моя кауза! Вкъщи събираме пластмасови капачки и отскоро цели пластмасови шишета. Има толкова много пунктове, където може да ги предадете. Организация „Капачки за Бъдеще“ подкрепя каузи, които наистина си заслужават!

Бъдете промяната, която искате да видите у света!
Участвайте активно във всички инициативи по почистване на градовете в които живеете. Създавайте подобни инициативи. Аз също съм участвала и не съжалявам. Не се страхувайте да направите забележка на хората които замърсяват, хвърлят фасове по улиците, трошат пейки и детски кътчета или измъчват животни! Учете и децата си на същото. Вие сте техният пример! Според мен е хубаво в училищата да се създадат инициативи като засаждане на градинки, паркове и дръвчета. Така ще научим децата си не само на трудолюбие, но и да пазят всичко създадено.

Нека всички променим мисленето си, защото само така ще оцелеем. Природата е прекрасна и внушителна, ние сме само прашинки! "Тя е храм в който трябва да влизаме с дълбоко преклонение..."

Биляна Йотовска