Чудодейните свойства на карамфила!

Чудодейните свойства на карамфила!

Подправката карамфил - какво знаем за чудните и свойства и ползи
Вечно зелено дърво, чиито неразтворени и изсушени пъпки използваме за безброй неща е родом от Индонезия и не случайно е признато за една от най-лековитите подправки в света, позната на хората от преди повече от 2000 години. Карамфилът има толкова специфична миризма и аромат, че няма как да се сбърка. Малките сухи пъпчици съдържат етерично масло богато на веществото евгенол, което има силни аналгетични и антисептични свойства. Затова карамфила се използва много в стоматологията и различните пасти за зъби и разтвори за дезинфекция на устната кухина.
Знаете ли, че, ако Ви боли зъб само едно карамфилено зрънце, сдъвкано върху болния зъб може значително да облекчи болката Ви? Е, запомнете го...Евгенолът лекува краста по-ефикасно и по-бързо от всяко едно друго вещество. Само след 1 час болното място намазано с карамфилово масло е излекувано.Счуканите карамфилчета, посипани върху рани спират кървенето и само за ден, два лекуват проблемните места. Малките карамфилчета съдържат витамин С, Е, К, витамини от групата В/ В1, В2, В3, В4, В6, В9/ и провитамин А. Също така много минерали - калий, калций, желязо, манган, магнезий, фосфор, мед, селен, цинк, както и Омега-3 и Омега-6 полиненаситени мастни киселини.
Карамфилът безспорно е мощен антиоксидант.


Само 5мл. карамфилово масло са равни по антиоксидантна сила на 45кг. боровинки. Почти всички патогенни микроорганизми са податливи и се унищожават от карамфила. Грипните вируси също. Затова е много добре в студените месеци да приемате напитки с по няколко зрънца карамфил. Поради голямото количество фибри, карамфилът се използва при чревни заболявания, колики, гастрити, газове и възпаления на дебелото черво от различно естество. С масло от карамфил успешно се лекуват артрит и ревматизъм. В комбинация с други билки карамфилът се използва много в козметичната индустрия. Ароматът на карамфилът има благотворно влияние върху съня и облекчава главоболие, изхвърля тотално стреса!
Хората от векове са използвали карамфила в готварството за ароматизиране на ястия, сладкиши, топли напитки и греяно вино. Дори тютюневите изделия се подправят с карамфил! Колкото и сантиментално да прозвучи, но надали някой от Вас си представя коледните лакомства и сладкиши без миризмата на канела и карамфил...нито пък коледния пунш или сангрията. Е, без тази топлина и екзотика на карамфила няма как да минем в студените зимни вечери!


Зимата е най-студеният сезон, но пък времето, което можем да прекараме чудесно в приятна компания с неповторими сгряващи и ароматни напитки. Ето една от тях:

  • 400мл. ябълков сок
  • 200мл. черешов компот
  • 100мл тъмен ром
  • 3 пъпки карамфил
  • 3 пръчици канела
  • настъргана портокалова кора
  • по желани настъргана лимонова кора

Смесвате всичко и оставяте няколко минути да къкри на тих огън. Прецеждате и поднасяте напитката топла.


Биляна йотовска

Добави коментар