Консумирате ли лактоза?!

Консумирате ли лактоза?!

Да поговорим за лактозата - една много любопитна тема напоследък!

Най-просто казано - лактозата представлява млечна захар. Тъй като не е много сладка всъщност е "бавна" захар с нисък гликемичен индекс. Усвояването и в организма се извършва с храносмилателния ензим ЛАКТАЗА. Този ензим се намира в детския оганизъм веднага след раждането и след това спада до постоянно ниско ниво. Лактазата разлага лактозата на глюкоза и галактоза, а неусвоената лактоза се превръща в млечна киселина и се отделя от организма посредством фекалиите. При много хора се наблюдава поява на акне, подуване на корема, колики, разстройства, тъй като нямат в организма си достатъчно лактаза за разграждане на лактозата. Това е непоносимост към нея.


Около 75% от населението в света има такава непоносимост. Представяте ли си? Е, това трябва да Ви говори доста...Разбира се млякото е необходима храна за бебетата и малките деца, но с напредването на възрастта хората нямат нужда да го включват в менюто си и са прави...

Доказано е, че над 3 годишна възраст човешкия организън не преработва и не усвоява добре лактозата! Аз абсолютно подкрепям това твърдение и препоръчвам на всичките си клиенти да не консумират млечни продукти или силно да ги намалят в менюто си! Истината е, че нутриентите в соевото мляко например са много близки до тези в животинското! Аз спрях комсумацията на лактоза миналата година. Не ми липсва! С напредване на възрастта организма на хората все по-трудно усвоява хранителния състав на млякото. В червата се развиват гнилостни процеси, ферментация, кисела среда и развитие на различни лоши бактерии. А киселата среда сама по себе си благоприятства развитието на ракови и други болестотворни клетки. Разрастването на млечния бизнес се крепи само върху добре разработени реклами на които вярват милиони хора. Надявам се след тези факти, че няма да сте вече от тези, които просто ВЯРВАТ, а ще помислите повече по въпроса. Още повече, че в настоящото време животните се отглеждат при изключително стресиращи условия, инжектират се с множество хормонални препарати и антибиотици и това прави млякото доста непривлекателна храна.Но нека поговорим още малко за това, че млякото не е препоръчително за хора с артрит, остеопороза, шипове, болки в ставите, сърдечни заболявания, смущения в храносмилането, анемия. Вместо него е добре да се консумират алтернативните му заместители - различни ядкови млека, кокосово или соево мляко, кефир. Киселото  мляко според мен е допустимо, но нискомаслено.

Може да се “глезите” от време на време и с извара или котидж.Алтернативните - соево, ядково (бадемово, от кашу ...), кокосово, овесено, оризово мляко доставят на организма ни също толкова калций, протеини, витамин А и Д, магнезий, както и фибри и разбира се са също толкова вкусни! Аз лично от години пия сутрешното си кафе със стевия и домашно приготвено бадемово мляко. Когато нямам възможност да си го приготвя сама, си купувам Бадемо unsweetened, без добавена захар! С всички тези растителни напитки избягваме вредното влияние на лактозата, защото в тях тя липсва. Ако се чудите с какво да замените любимото си сирене, веднага давам пример - тофу или извара са чудесен вариант! Често си добавям тофу в сутрешните омлети или салатките...


Кокосово мляко

Богатството на ядковите млека е голямо! Те освен полезни, са и много вкусни!


Заменете сирената и кашкавала с ТОФУ! Аз го обожавам.

Рецепта за домашно приготвено ядково мляко вижте в книгата ми “Гответе здравословно” ТУК

Сигурно сте забелязали, че често пъти в рецептите си използвам ядково мляко. Приготвям си го сама. Да, отнема време, но Ви уверявам, че си заслужава!

Как да си приготвим ядково мляко?

  • Всичко, от което имате нужда, е една чаша сурови ядки, блендер и марля за прецеждане. Аз обикновено използвам сурови белени бадеми, но може да приготвите ядково мляко и от други сурови ядки. Ядките се накисват предварително за една нощ във вода. Изплакват се, изцеждат се и се изсипват в блендера. Добавят се 3 чаши трапезна вода /зависи с каква гъстота предпочитате Вашето мляко/. Тук е моментът, ако желаете, да добавите ванилия за аромат или подсладител стевия. След това включете блендера и блендирайте 5 минути. Готовото мляко прецедете през марля – хубаво изцеждайте марлята до последната капка. Може да съхранявате този елексир в сътклена бутилка в хладилника до 3 дни.Всички примери за заместители на млечните продукти, които Ви дадох до момента са изключително богати на ненаситени мазнини и нямат почти никакви алергени.

Млякото съпътства живота на хората от векове и много от нас вярват в твърдението, че костите им ще бъдат здрави, ако консумират много мляко... Дали?! Ако вярвате още в този мит е време за ИСТИНАТА. Точно обратното е! Не е тайна, че в страни като Щвеция например, където се консумира много мляко процента на остеопорозата е най-висок. Защо е така? Наистина в млякото има много калций, но проблем е, че това е животински протеин. А когато човешкото тяло усвоява животински протеин, той окислява чувствителните рН на организма. За да поддържа баланса, тялото започва да източва калция от костите, за да може да намали киселинността. По този начин се доказва тезата, че всъщност консумацията на мляко е вредна за костите. Ето  защо, ако искате наистина здрави кости, консумирайте други храни, богати на калций - АЛКАЛНИ ХРАНИ! Това са: броколи, зеленчуци, бадеми, кашу, тофу, чесън, моркови, цвекло, тиквички, киви, смокини, грозде, ябълки, алтернативните млека.

Нещо любопитно за дамите!
Скъпи дами, гарантирам Ви, че спирайки млечните продукти кожата Ви ще бъде сияйна и гладка! Главния провокатор на акне е именно лактозата! Видим ефект се наблюдава още след първите седмици. Опитайте, нищо не губите! Споделям с Вас нагледен пример на моята приятелка Гала:


Линк към поста на Гала в инстаграм за лактозата и как се отразява тя на кожата ѝ, вижте ТУК


Замисляли ли сте се, че млякото ни съпътства хилядолетия, но в природата нито един бозайник не бозае от друг, или не използва неговото мляко. Само ние, хората го правим. Използваме млякото на крави, кози, овце. Изкривяваме природните закони, заради някакви наши хранителни прищевки, подчинявайки животните на един глупав хранителен навик... Помислете върху това...

Биляна Йотовска